Upptäck dina fotvalv, En resa in i styrka och balans!

Upptäck dina fotvalv, En resa in i styrka och balans!

Har du någonsin tänkt på hur fantastiskt dina fötter är? De bär dig genom livet, steg för steg. När man talar om fötterna så brukar begreppet fotvalv nämnas, men visste du att det finns inte bara ett fotvalv, utan 3 som hjälper dig varje steg du tar? Dessa otroligt viktiga strukturer ger dig styrka, balans och smidighet varje dag.

Foten är mer än bara en grundläggande del av vår kropp; den är en komplex struktur med tre distinkta valv: det inre-, det yttre- och det tvärgående fotvalvet. Dessa valv fungerar som naturliga fjädrar, som absorberar stötar när du går och ger dig den stabilitet och fjädrande kraft du behöver för att röra dig genom livet. Genom att ge dina fötter form och struktur möjliggör de för dig att fördela vikten jämnt när du går, vilket minskar risken för skador och obehag. Precis som alla delar av kroppen så är fotvalven individuella för alla människor och ser olika ut från person till person.


Det inre fotvalvet, även känt som det mediala fotvalvet, är den båge som sträcker sig längs insidan av foten från hälen till tårna. Det har vanligtvis en högre båge än det laterala fotvalvet och är avgörande för att ge stabilitet och stöd åt foten under gång och andra aktiviteter. Det spelar en viktig roll i att fördela kroppsvikten jämnt över foten och att absorbera stötar när vi rör oss.


Det laterala fotvalvet ger stabilitet åt foten och hjälper till att fördela vikten jämnt över fotens yta. Det spelar också en viktig roll i fotens biomekanik och kan påverka kroppens hållning och balans.


Det tvärgående fotvalvet hjälper till att hålla foten stabil genom att fungera som en flexibel stötdämpare och fördela vikten jämnt över fotens yta. Det spelar en viktig roll i fotens biomekanik och bidrar till att absorbera stötar under gång och andra aktiviteter. Det tvärgående fotvalvet hjälper till att avlasta främre trampdynan vid belastning.  


Fotvalven ser olika ut för alla, en del kan ha väldigt låga valv medan andra kan ha väldigt höga.


Om dina fotvalv blir påverkade av din livsstil finns hjälp att få. För vissa hjälper det att få lite stöd i vardagen med rätt typ av innersula i skon. För dem med större besvär finns det kliniker som kan hjälpa en hitta rätt kombination av behandling.

INSPIRATION I DIN INKORG

Gå med i vår klubb för att ta del av fantastiska erbjudanden.